Борисов: Първа копка на интерконектора с Гърция около 20 май

Около 20 май ще бъде направена първата копка на интерконектора с Гърция, обяви министър-председателят Бойко Борисов пред медии в рамките на конференцията „Отключване на потенциална на източноевропейските газови пазари – конкуренция, алтернативи, пазари, проекти, сигурност чрез диверсификация. Случаят LNG”.

„Газовият хъб „Балкан“ и нашата мрежа, която разширяваме, транзитът през България е много добре изчислен и свързан с Третия енергиен пакет“, подчерта премиерът Борисов, съобщи снощи правителствената пресслужба.

По думите му целта е диверсификацията вътре на производството в страната и ако има по-евтин газ от сегашния, който доставяме, нашата икономика и потребителите ни да получават най-евтиния газ.

„Като имаме газовите магистрали, интерконекторите…, който докара по-евтин газ, да продава на борсата, това е добре за българската икономика и индустрията ни“, заяви още министър-председателят и изтъкна, че истинската диверсификация ще бъде от конкуренцията от цената на газа.

„Паралелните тръби на транзитите са били изрязани и запушени – с каква цел“, оставям на разследващите журналисти да проверят, призова още Борисов.

Организираният от Института за енергийни изследвания във Вашингтон и Центъра за балкански и черноморски изследвания форум продължава днес.

Премиерът Борисов заяви в първия ден на форума, че България има интерес към американските държавни дотации за природен газ. След среща с Том Пайл, който работи заедно с енергийните експерти в екипа на президента Доналд Тръмп, Борисов зави, че разговорите за купуването на втечнен газ може да се водят в рамките на сътрудничеството в НАТО. Борисов съобщи още, че на 20 май ще започне изграждането на газовата връзка с Гърция.

източник>>>