ДЕПА продава газ на България с 16% по-ниска цена от клиентите в Гърция

Гръцката газова компания ДЕПА (DEPА) продава природен газ на България на цена 10% под българската регулирана цена и 16% под цената, предлагана на големите клиенти в Гърция. В резултат на това субсидира индустрията в съседната страна, пише „Катимерини“.

В началото на месеца стана ясно, че газова компания ДЕПА е спечелила търга на „Булгаргаз“ за закупуване на 1,5 милиона мегаватчаса синьо гориво. Компанията също спечели поръчка на „Булгартрансгаз“ за 150 000 мегаватчаса.

Гръцкото издание отбелязва, че българският пазар винаги е бил зависим от руски газ от „Газпром“ за 100% от нуждите си и спечелената от ДЕПА поръчка бележи първият опит на София да се обърне към нови доставчици.

„Катимерини“ пише, че компанията ще започне да доставя втечнения газ за „Булгаргаз“ от събота до края на юни и за „Булгартрансгаз“ от 1 май до края на юни.

Вестникът е установил, че ДЕПА продава природния газ на България на цена 20,75 евро за мегаватчас, докато таксува големите клиенти в Гърция, включително и производителите на електричество, с 24,75 евро на мегаватчас. Някои индустриални сектори плащат между 27 и 28 евро на мегаватчас.

ДЕПА отказва коментар на информацията на „Катимерини“.

източник>>>