И унгарски фирми проявяват интерес към АЕЦ „Белене“

Потенциалните стратегически инвеститори ще могат да подават заявление за участие в процедурата за проекта АЕЦ „Белене“ през май. Това съобщи енергийният министър Теменужка Петкова, която участва в международния форум „Атомекспо“ в руския курорт Сочи.

Министърът обясни, че процедурата вече е стартирала, но официалният срок за подаване на заявления започва да тече от датата на публикуване на поканата в официален вестник на Европейския съюз. Очаква се това да се случи в началото на май, а срокът ще бъде 90 дни.

По време на събитието в Сочи Петкова ще се срещне с компаниите, които до момента са проявили интерес към АЕЦ „Белене“ – руската „Росатом“, френската „Фраматом“ и американската „Дженеръл Електрик. Тя ще се срещне и с министъра на иновациите на Сърбия Ненад Попович. Причината е, че АЕЦ „Белене“ се разглежда като проект, който ще има регионално значение. „Ще проведем среща и с колегата от Сърбия, за да можем да видим каква е възможността евентуално сръбски компании да участват като страни по договори за изкупуване на електрическа енергия или под друга форма“, посочи енергийният министър.

На събитието, което тази година е под мотото „Ядрените технологии за по-добър живот“, ще се обсъдят приносът на атомната енергия към борбата с климатичните промени и значението на ядрените технологии за развитието на различни сектори от публичния живот.

В рамките на форума Петкова ще се срещне с представители на компаниите, които проявяват интерес да участват в строежа на АЕЦ „Белене“ и да бъдат стратегически инвеститор на проекта.

В Сочи изпълнителният директор на НЕК Петър Илиев обяви, че и унгарски компании имат интерес към АЕЦ „Белене“. Той не даде повече подробности с аргумента, че ще се срещне с тях през следващата седмица. „Проявиха интерес, ходиха на площадката на „Белене“ и другата седмица имаме среща с тях за въпроси по процедурата“, обясни Илиев.

От своя страна по време на откриването на „Атомекспо“ директорът на Световната ядрена асоциация Агнета Ризинг изтъкна, че в момента в света се строят 55 нови атомни реактора, като 9 от тях са в страни, които досега не са развивали ядрена енергетика.

По нейни думи атомната енергетика е втората по чистота енергия след произвеждана от вода. Ризинг каза още, че строителството на ядрени централи ще се утрои през следващите години.

източник>>>