ЕС одобри поправки в Газовата директива, засягащи морските газопроводи

Европейският съвет е приел поправките в Газовата директива на Европейския съюз, които се отнасят до експлоатацията на морски газопроводи и следователно ще се прилагат за „Северен поток-2„.

Одобрението от страна на Европейския съвет е последният етап от официалното приемане на документа, който Европейският парламент одобри в началото на април: 465 евродепутати подкрепиха измененията, а 95 гласуваха „против“.

Законът влиза в сила 20 дни след публикуването му в официалния вестник на Европейския съюз. На страните от ЕС са предоставени девет месеца, за да внедрят новите правила в националното си законодателство.

Според документа нови и съществуващи морски газопроводи от трети страни в ЕС ще бъдат предмет на правилата, които вече се прилагат за наземните тръбопроводи.

По-конкретно става въпрос за свързване, т. е. добиващата компания не трябва да притежава тръбопровода, по който се доставя нейният газ.

Правилата на ЕС също така предполагат достъп на трети страни до тръбопроводите, недискриминационни такси и прозрачност.

Както увери по-рано заместник-председателят на Европейската комисия за енергийния съюз Марош Шефчович, измененията в Газовата директива не са специално насочени към „Северен поток-2“. В същото време постоянният представител на Русия в Европейския съюз Владимир Чижов заяви, че въпреки директивата строителството на газопровода ще продължи.

Проектът „Северен поток-2“ предвижда изграждането на две тръби с общ капацитет от 55 млрд. кубически метра годишно от бреговете на Русия по дъното на Балтийско море до Германия.

Новият газопровод се планира да бъде завършен до края на 2019 г. Засега Дания не е издала разрешение за строителството му през нейните териториални води.

източник>>>