„Росатом“ с няколко условия за АЕЦ „Белене“

Руската държавна компания „Росатом“ има няколко условия към българската държавата, за да се включи в размразяването на проекта АЕЦ „Белене“. Според агенция ТАСС към София ще бъдат повдигнати искания, гарантиращи изгодността на проекта. Медията цитира директорът на „Росатом“ Алексей Лихачов.

По време на визитата на руския премиер Дмитрий Медведев в България на 4 и 5 март, Лихачов обяви, че „Росатом“ има желания да се включи в строежа на АЕЦ „Белене“. Още тогава енергийният министър Теменужка Петкова коментира, че без руско участие проектът няма да може да бъде размразен.

В същото врееме руски медии цитират експерти и наблюдатели, според които непоследователната позиция на България по проекта може да попречи на размразяването на работата по централата. Антон Хлопков, член на Съвета за сигурност на Русия и директор на Центъра по енергетика и безопасност определя като много малка вероятността проектът да бъде възобновен. Според него една от причините е непоследователността на българската държава, но и липсата на средства в българската хазна.

източник>>>