Гърция получи първата партида втечнен газ от САЩ

Първата партида втечнен природен газ (LNG) от САЩ вече е доставен в Гърция и е претоварен през новия неотдавна пуснат резервоар на терминала в Ревитуса, става ясно от съобщение на компанията оператор на гръцката национална газотранспортна система DESFA, съобщава деловото издание 3e-news.net.

Първият товар от LNG е доставен в неделя, 30 декември 2018 г. с неотдавна построеният танкер за превоз на LNG – Maria Energy на гръцката компания Tsakos. Първата партида е за 168 хил. куб м LNG или 1 772 400 МВтч., купени в съответствие със споразумение между гръцката газова компания DEPA и американската CHENIERE, става ясно от съобщението.

„Това е първият американски втечнен природен газ (LNG) от шисти, внесен в Гърция и доставен от новия терминал на CHENIERE в град Корпус Кристи, щата Тексас до терминала в Ревитуса, трети резервоар с вместимост 95 хил. куб м, който неотдавна бе открит от министъра на околната среда и енергетиката“, отбелязват от компанията.

Съобщението за готвената първа доставка бе направено на 13 декември и съвпадна с началото на стратегическия диалог между САЩ и Гърция.

източник>>>