Радев: Ако искаме екологична енергия, Европа да не пречи на руските доставки на газ за България

В края на миналата седмица президентът се срещна с лидерите на синдикалните организации КНСБ и КТ „Подкрепа“. Тя се състоя след недоволството на служители на държавната ТЕЦ „Марица-изток 2“ и „Мини Марица-изток“ в София

Президентът Румен Радев представи българската позиция на Конференцията на страните по Рамковата конвенция на ООН за изменението на климата, която се провежда в полския град Катовице, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. В нея той обвърза екологично чистата енергия с доставките на руски газ за България.

„Когато говорим за екологично чиста енергия, нека не забравяме, че е важно да имаме сигурна и предсказуема енергия. В това отношение Европа също може да ни помогне много, ако не създава пречки както в миналото за пътя на руските доставки на газ за България, но и за самия Европейски съюз“, подчерта Радев по време на изказването си пред глобалния форум.

В края на миналата седмица президентът се срещна с лидерите на синдикалните организации КНСБ и КТ „Подкрепа“. Тя се състоя след недоволството на служители на държавната ТЕЦ „Марица-изток 2“ и „Мини Марица-изток“ в София. Миньорите протестираха в защита на работните си места, които са заплашени от все по-строгите екологични изисквания на Европейския съюз.

След срещата Радев уточни, че позицията на правителството, която той трябва да защитава в Катовице, не била достатъчно убедителна. Затова и разработил друг вариант на изказването си „с една много по-категорична национална позиция“.

Държавният глава каза още, че „последващо преразглеждане на Парижкото споразумение или увеличение на амбициите за намаляване на парниковите емисии не отговаря на нашите национални интереси“. Той подчерта, че запазването на хиляди работни места е приоритет за България.

„Ние сме на път да преизпълним нашата съвместна цел за намаляване на емисиите с 20% до 2020 г. спрямо нивата от 1990 г. През 2016 г. парниковите емисии в България намаляха с 49% в сравнение с базовата 1988 г. и с 4.4% в сравнение с предходната 2015 г.“, посочи Радев.

Пред участниците в срещата на високо равнище президентът припомни, че за да се справи с последствията от климатичните промени, България вече е разработила своята Национална стратегия за адаптация към изменението на климата и план за действие. Той добави, че приспособяването към климатичните промени е въпрос, който засяга всички сектори в обществото, като изисква действия и от страна на частния сектор, гражданските организации и самите граждани.

източник>>>