Над 350 души посетиха „Мини Марица-изток“ в Деня на отворените врати

„Мини Марица – изток” организира за втора по ред година Ден на отворените врати. Над 350 ученици и студенти от 13 средни и 3 висши училища от цялата страна посетиха днес най-голямото дружество за открит въгледобив в България. Гости на събитието бяха Татяна Калканова, зам.-председател на парламентарната комисия по наука и образование, Иван Гризанов, зам.-председател на парламенталната комисия по енергетика, Злакто Златев, член на парламентарната комисия по енергетика, проф. д-р Иван Минев, ректор на Минно-геоложкия университет, Нончо Воденичаров, кмет на Раднево.

Учениците, които бяха поканени, са от средни училища от 4 общини – Раднево, Гълъбово, Нова Загора и Стара Загора. В Деня на отворените врати се включиха и студенти, изучаващи минното дело в МГУ, Нов български университет и Техническия университет – София. За всички тях бе организирана обиколка из рудник „Трояново 3”.

Гостите имаха шанса да посетят и площадката на целика между рудник „Трояново 1” и „Трояново – север”, който бе срязан на 21 март 2008 година. Операцията по срязването на целика даде възможност да започне въгледобив в най-благоприятната зона за открито разработване на Източномаришкото лигнитно находище и е резултат от работата на две поколения миньори и минни специалисти.

Домакините организираха дискусия за възможностите и перспективите пред младите хора да работят и да се развиват в структурите на най-големите мини в страната. В нея участие взеха представители на ръководството на дружеството, депутати от парламентарните комисии по образование и енергетика, ученици и преподаватели от специализираните средни училища и студенти, насочили се към въгледобива.

За да провокира любознателността на по-малките гости „Мини Марица – изток” организираха и викторина под надслов: „Какво знаем за „Мини Марица-изток”? ”, в която се включиха тричленни отбори от всички средни училища. Най-бързите и остроумни спечелиха награди. Сред тях са учениците от Търговска гимназия „Княз Симеон Търновски”, Стара Загора, Гимназия с преподаване на чужди езици „Ромен Ролан”, Стара Загора и СОУ „Гео Милев”, Раднево.

Домакините помислиха и за учениците, които обичат да рисуват. За тях беше организиран импровизиран пленер, в който за кратко време младите имаха възможност да нарисуват своите впечатления от видяното по време на обиколката в рудниците. Всички материали и средства бяха осигурени от минното дружество. Рисунките бяха включени в конкурс и оценени от жури.

За победители бяха избрани:

I награда – Анита Нешева, Професионална гимназия по строителство, архитектура и геодезия – Стара Загора;
II награда – Петя Симеонова, СОУ „Иван Вазов” – Нова Загора;
III награда – Кольо Колев, ДОВДЛРГ „Българка”.

източник >>>