Разрязаха богат въглищен пласт в „Мини Марица-Изток”

Изпълнителният директор на „Мини Марица-Изток” инж. Иван Марков даде старт на разрязването на въглищния пласт между рудниците Трояново-1 и Трояново-север, известен сред специалистите като целик, който е изключително богат на лигнитни въглища, които са плитко разположени и имат най-ниско съдържание на пепел.

Преди 25 години последният целик от неразкрити лигнитни въглища е лежал на дъното на река Овчарица. Днес реката е изместена няколко километра на север. Очаква се добивът от ивицата, запасите в която достигат 200 млн. тона, да подобри производствените и икономическите показатели на „Мини Марица-Изток” в бъдеще.

Въпреки тежките зимни условия в началото на януари досега „Мини Марица-Изток” изпълняват производствения план по въглища на 106 %.

Инж.Марков потвърди информацията, че Мини Марица Изток настоява за увеличение на цената на въглищата с 14.09 %. Очаква се ДКЕВР да одобри новата цена най-късно от 1 юли. Най-вероятно това ще доведе до оскъпяване и на електроенергията, произвеждана от топлелектрическите централи в комплекса.

Ръководството на „Мини-Марица Изток” ще осигури нови 100 работни места в близките месеци, за да могат екипите на роторните багери да преминат към режим на работа от три на четири смени. В момента текат преговори със синдикатите за сключване на нов колективен трудов договор. Очаква се преговорите да приключат до края на април.

източник >>>